Jutta
Jutta Food 21 mrt 2018

Vergeet sapjes – detoxen met deze 10 groenten is the way to go

Wie gaat detoxen haalt vaak alles uit de kast om zo ‘clean’ mogelijk te worden. En dat kan echt gemakkelijker dan met ingewikkelde sapkuren. Als je deze ingrediënten verwerkt in je maaltijden, detox je je lichaam op een natuurlijke manier, zonder te hoeven overleven op sapjes.

1. Bieten

Je haat ze of je vindt ze fantastisch. Als je tot de tweede categorie behoort, heb je geluk, want ze zijn ont-zet-tend goed voor je. Bieten bevatten ijzer, calcium en een antioxidant genaamd betaïne, die onder andere cellen in de lever hervormt en herstelt. En laat de lever nou net het belangrijkste ‘detox-centrum’ van ons lichaam zijn. Omdat de lever je lichaam verdedigt tegen alle nare stofjes, kan het nooit kwaad hem een boost te geven.

detoxen met groenten

2. Alles wat groen is

Groene groenten hebben de eigenschap het spijsverteringssysteem een flinke detox-boost te geven. Daarnaast kunnen ze gifstoffen en vrije radicalen omzetten in ‘neutrale’ stoffen.

3. Ajuin en knoflook

Ajuin en knoflook helpen bij de aanmaak van gluthation, een van de sterkste antioxidanten in de lever. Simpel gezegd zorgen ze ervoor dat de lever een stofje produceert dat giftige stoffen uit het spijsverteringsstelsel filtert. Daarnaast hebben ui en knoflook ook antibacteriële, antiparasitaire en immuunverhogende eigenschappen.

detoxen groenten

4. Citroen

Omdat citroen rijk is aan vitamine C en antioxidanten, heeft het een goede invloed op je spijsvertering. Het helpt de lever om giftige stoffen op te lossen en geeft een boost aan ‘verstopte darmen’. Met andere woorden: je kunt er beter van naar het toilet.

5. Zaden en noten

Dit is een heel goede voor wie graag snackt, maar toch wil detoxen. Vervang die zak chips gewoon door nootjes, stukken gezonder. Zo breken amandelen bijvoorbeeld het vet rondom de lever af. Hazelnoten reinigen op hun beurt de lever van ammoniak en zorgen ervoor dat je hersenen beter functioneren.

Lijnzaad verwerken in je eten kan je een beter humeur bezorgen. En als ze worden vermalen, leveren ze vezels die de gifstoffen uit het darmkanaal verdrijven. Ook is lijnzaad een goede voor wie bezig is met afvallen: het vermindert de eetlust, waardoor je dus minder last krijgt van cravings.

En last but not least: zonnebloempitten. Niet alleen is het al rustgevend om ze uit hun schilletje te pulken, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond. Ze zorgen ervoor dat je bloeddruk normaal blijft en je hart regelmatig blijft pompen.

detoxen groenten

6. Yoghurt

Yoghurt zit bomvol probiotica, wat helpt bij een goede spijsvertering en het immuunsysteem versterkt.

7. Paardebloem- of groene thee

Geloof het of niet, maar paardebloem helpt de lever bij het filteren van gifstoffen en afval uit de bloedbaan. Groene thee zit dan weer vol met antioxidanten en de cafeïne die erin zit, kan een opgeblazen gevoel tegengaan.

detoxen met groenten

8. Gember

Net zoals cafeïne gaat ook gember een opgeblazen gevoel tegen. Daarnaast bevrijdt het de dikke darm van afval- en gifstoffen. Verder zorgt het voor een optimalisatie van het spijsverteringsproces en verbetert het je metabolisme.

9. Wortels

Wortels zijn een van de meest krachtige groenten om mee te detoxen. Ze zijn ontzettend goed voor je hart en zorgen voor een algehele verbetering van het immuunsysteem.

10. Komkommer

Last but not least: komkommer. Zo makkelijk, maar zo gezond! Komkommers helpen bij de spijsvertering en hebben een zuiverend effect op de lever. En omdat ze zo veel water bevatten, zorgen ze er ook nog eens voor dat je vaker moet plassen, waardoor je dus weer gifstoffen uitplast.

detoxen met groenten
Reageer op artikel:
Vergeet sapjes – detoxen met deze 10 groenten is the way to go
Sluiten