Floor
Floor Entertainment 20 aug 2018

De 10 beste muziekvideo’s van 2018 (tot dusver)

Eerst en vooral: de criticasters die vijf jaar geleden het einde van de muziekvideo voorspelden, hadden het duidelijk níét bij het rechte eind. Videoclips zijn alomtegenwoordig op het internet en ze durven weleens viraal te gaan ook (we hebben drie woorden voor je: ‘In my feelings‘). Wees dus niet verwonderd als je enkele oude bekenden in ons lijstje tegenkomt. Digital native als je bent.

10. Janelle Monae: ‘Make me feel’

Dit is een heuse ode aan Prince. Niet alleen muzikaal verwijst Monae naar haar mentor, ook de manier waarop ze met haar gitaar staat te dansen is geïnspireerd op de moves van Zijne Purperen Hoogheid. Maar dat wisten we allemaal al langer. Haar outfits zijn trouwens ook de moeite waard. En haar algehele coolness uiteraard ook.

9. Jungle: ‘Heavy, California’

Wat waren wij blij toen we hoorden dat Jungle terug was! Nog blijer werden we van het feit dat de Britse soulkrijgers trouw gebleven zijn aan hun vaste videoformat: één setting, dansende mensen, en tonnen attitude. Nooit gedacht dat dansen op een weide in the middle of nowhere zo interessant kon zijn.

8. Joey Dosik: ‘Inside voice’

Wat hier gebeurt met een schelp en een gehaktbal had je nooit verwacht.

Weetje: Joey Dosik is tevens lid van Vulfpeck, de band uit Los Angeles met een cultaanhang in hipstermiddens. Zo, nu heb je weer iets om mee uit te pakken bij die jazzsaxofoon spelende vriend die dweept met John Coltrane.

7. Kendrick Lamar & SZA: ‘All the stars’

Dit overtreft de impactvolle video van ‘Alright’ misschien niet, maar de plaatjes die in ‘All the stars’ geschetst worden zijn gewoon té mooi om deze muziekvideo uit de soundtrack van ‘Black Panther’ niet in de lijst op te nemen. Denk vrouwen gekleed als Egyptische farao’s,  intergalactische sterrenhemels en – uiteraard – zwarte panters in besneeuwde bossen.

6. Lavender Child: ‘Plutomania’

Wat hier gebeurt met een stilleven van fruit … is perfect normaal (maar het zal je vervullen met een merkwaardige combinatie van fascinatie en walging).

O, en ‘plutomania‘ betekent ‘een hunkering naar weelde en rijkdom’. Dat je het maar weet.

5. Justin Timberlake: ‘Man of the Woods’

We zijn er nog niet helemaal uit of we dit nu ongelooflijk humorloos dan wel érg zelfrelativerend vinden. Justin Timberlake lijkt tegenwoordig op zoek naar zijn identiteit als performer: hij is niet langer het sekssymbool dat hij was toen hij Janet Jacksons borst onblootte tijdens de Super Bowl Half Time Show in 2004 (en daarmee een controverse ontketende die hem nu nog achtervolgt), maar zijn transformatie tot Man van het Woud begrijpen we ook niet helemaal. Hoe dan ook: aanstekelijke song, aanstekelijk filmpje (mét cameo van mevrouw Timberlake, Jessica Biel).

4. 2Chainz: ‘Proud’

Wat gebeurt er wanneer rappers hun moeders vragen om hen te spelen? Dan krijg je moeders van rappers die van ‘Mamma ain’t raise no ho’ zingen.

3. Drake: ‘In My Feelings’

Beetje jammer dat mensen naar aanleiding van deze video gevaarlijke dingen gingen doen zoals dansen naast hun rijdende auto, maar los daarvan is dit van retrokleuren voorziene pareltje bijzonder fijn om naar te kijken. Wel even bekijken op eigen risico, want dat zinnetje ‘Kiki do you love me‘ blijft gegarandeerd nog uren in je hoofd hangen.

2. Childish Gambino: ‘This is America’

Het Amerika van Donald Glover oftewel Childish Gambino is er eentje waarin je liever niet wil wonen. Wat sloeg dit filmpje in als een bom, en terecht!

1. The Carters: ‘Apeshit’

Over de relevantie van deze video is al veel inkt gevloeid, dus laten we het kort houden. Beyoncé, kunst, en een statement (over de dominante positie van de blanke man in de kunstwereld). What’s not to like? 

(Sorry, Jay Z, we waren je bijna vergeten te vermelden. Maar je staat er ook mooi bij te wezen hoor, zo naast Mrs. Carter.)

Reageer op artikel:
De 10 beste muziekvideo’s van 2018 (tot dusver)
Sluiten