Love & Life 8 jan 2019 Julie

Dagboek van een introverte dater #17: Een Hegel aan filosofie

Julie is 23, single én zou nooit online een lief zoeken. Tot ze Tinder installeerde. Met een voorliefde voor mannen in een mooi wit hemd en flauwe woordspelingen baant ze zich een weg door de dating-jungle én ze neemt jou mee.

Sinds ik op Tinder zit ben ik als maar roekelozer geworden, alsof een alter ego het af en toe overneemt. Vind ik dat erg? Op dit moment niet. Maar ik vrees dat als ik nog assertiever word, ik er later misschien wél spijt van krijg. Mr. Hyde die uiteindelijk de overhand krijgt op zijn schepper, Dr. Jekyll.

Een jaar geleden was ik verlegen en vermeed ik contact met nieuwe mensen. Nu ga ik actief op zoek en lijkt het alsof een automatische piloot het overneemt wanneer ik in gesprek ga met mensen die ik niet ken. Dat gaat uiteraard nog steeds gepaard met de nodige stress, maar toch.

introverte dater

In een ideale wereld zou ik een mix van beide extremen zijn. I Kant help it om een referentie naar de Duitse filosoof Hegel te maken. Heb je een Hegel aan filosofie? Dan skip je de volgende paragraaf best even.

Hegel geloofde dat iedere (historische) ontwikkeling uit drie fases bestaat: een beginsituatie (‘abstract’), een proces van ontwikkeling en ervaring (‘negatie’: het tegenovergestelde van het abstract) en een eindpunt (‘concreet’: een balans tussen het abstract en haar negatie). Zo krijg je een mooie pendelbeweging die enkele keren heen en weer vliegt, maar uiteindelijk tussen beide extremen stilvalt. #heenenweer #daargaatienogeenkeer

Laten we hopen dat Hegel gelijk had en dat ook mijn pendel een evenwicht vindt tussen leven-onder-een-steen en assertiviteit. Ik heb het gevoel dat ik in dit stukje als een bezwerende charlatanwaarzegster klink en misschien ben ik dat ook. Maar jij hebt toch maar mooi weer iets bijgeleerd over Duitse filosofie.

introverte dater

Meer lezen van Julie?

Dagboek van een introverte dater #16: Een compliment in het Russisch

Reageer op artikel:
Dagboek van een introverte dater #17: Een Hegel aan filosofie
Sluiten