Jutta
Jutta Food 20 apr 2018

Courgetti klaarmaken is easy as can be

Courgetti: een aantal jaren geleden kon je geen foodblog lezen of er stond wel een recept op van deze ‘spaghetti’ van courgette. Wat ons betreft zijn deze dunne sliertjes van rauwe of kort gekookte courgette een blijvertje. 

Onze collega’s van Culy waren zo vriendelijk om te noteren hoe je courgetti klaarmaakt. Kost jou weer tien minuten minder opzoekwerk.

Van courgette tot courgetti

De dunne sliertjes van de courgette snijd je liefst zo lang mogelijk. Dan lijken ze namelijk het meest op spaghettislierten. De beste tool hiervoor is een ‘spirelli’, die je in kookwinkels of online gemakkelijk kunt aanschaffen. Je draait de courgette rond in de spirelli et voilà, je hebt courgetti.

Je kunt ook een dunschiller gebruiken. Schil de courgette in lange plakken en snijd ze vervolgens in dunne repen.

courgetti

Koken of bakken?

Je kunt courgetti rauw verwerken, bakken of (kort) koken. Voor 2 personen heb je 1 tot 2 courgettes nodig.

Rauw

Rauwe courgetti smaakt heerlijk in koude gerechten, zoals salades. De sliertjes hebben dan bovendien nog een flinke bite, omdat ze niet gekookt zijn.

Bakken

Men neme één of twee eetlepels olie. Olijfolie, kokosolie, whatever, als het maar vet en vloeibaar is. Warm de olie op middelhoog vuur op in een koekenpan en voeg hier de slierten aan toe. Strooi er een flinke (maar niet te flinke) hoeveelheid zout en een beetje peper over en laat het zo’n vijf minuutjes bakken, om ze al dente te krijgen.

Koken

Kook de courgetti ongeveer 2 minuten in een pot kokend (ongezouten) water. Niet langer, want dan worden de sliertjes te zacht. Laat ze uitlekken in een vergiet. Je kunt de courgette-slierten ook toevoegen aan pot met warme ingrediënten (bijvoorbeeld een pastasaus) en kort opwarmen.

Combinatie-inspiratie

Oké, je hebt je courgettereepjes gekookt of gebakken, maar moet je nu echt zo’n bord saaie slierten opeten? Nee hoor, je kunt courgetti net als spaghetti eindeloos combineren. Met …

  • (een saus van) gebakken kerstomaatjes. Ideaal voor als je een vegetariër over de vloer krijgt.
  • pesto en Parmezaanse kaas
  • spek
  • geitenkaas en pijnboompitten
  • gegrilde zalm en een tuinkruidendressing
  • witte vis en bieslook
  • garnalen

Zo simpel is het. Kost je nog geen tien minuutjes van je tijd. Enjoy!

Reageer op artikel:
Courgetti klaarmaken is easy as can be
Sluiten