Lesley
Lesley Food 18 okt 2018

Canvas by Bombay: de mixologist aan het woord over winterse gin en … kunst

Gin een winters drankje? Niet volgens mixologist Noa Van Ongevalle, die je van cocktails voorziet in The Pharmacy in Knokke. Samen met kunstenaar Sam Scarpulla stak zij voor Canvas by Bombay de handen uit de mouwen om de wereld van gin en kunst met elkaar te verzoenen. Wij vroegen hen het hemd van het lijf over winterse gin, the perfect serve en hun unieke samenwerking.

Hoe begin je aan zo’n samenwerking?

Sam: “Door veel gin te drinken (lacht). Ik ken echt niks van gin, en wilde eerst iets meer over het merk te weten komen voor ik toestemde. Via Noa ben ik mee kunnen gaan naar een evenement van Bombay in Londen en die trip heeft me aangenaam verrast en heel erg geïnspireerd. Noa en ik waren ook meteen een match made in heaven. We delen dezelfde waarden en normen en zijn er echt direct voor gegaan.”

Noa: “Klopt. Ik kende Bombay wel al goed en het is een merk waar ik naar opkijk. Het is erg klassiek, maar toch komen ze creatief uit de hoek, zoals met deze samenwerking, en dat charmeert me.”

canvas bombay kunst gin

Gin-tonic is vooral een zomers drankje. Hoe serveer je ‘m toch winters?

Noa: “Ik vind het jammer dat mensen een gin-tonic als zomers drankje zien, want zelf vind ik dat totaal niet. In de zomer verfrist het je, en in de winter warmt het je op. Het kan als aperitief, maar ook de hele avond door. Al moet ik toegeven dat het ook héél lekker is om gin in je koffie te gieten.”

Heb je één ultieme tip om je gin-tonic op een simpele manier te upgraden?

Noa: “Ik ben nogal een fan van the perfect serve, wat inhoudt dat je vooral de smaak van de gin zelf moet respecteren. Hoe meer je erin smijt, hoe meer dat de smaak beïnvloedt en ik vind dat niet per se beter. Ik zie mensen soms mediterranean tonic bij hun gin gieten en dan denk ik: ‘Wat doe je nu?’. Eventueel kun je er siroop bij serveren, maar dan heb je al meteen een cocktail.”

canvas bombay kunst gin

Waar haalden jullie inspiratie voor dit project?

Sam: “De distilleerderijen die we in Londen hebben bezocht, vond ik heel inspirerend. We zijn uitgegaan van het idee om iets te bouwen waar mensen samenkomen om te drinken. Vroeger deden ze dat in tempels, dus ons artwork wordt een soort avant-gardistische tempel anno 2018, met Noa als ceremoniemeesteres en een altaar als bar, waar zij dan haar potions kan serveren, die ze gemaakt heeft in één of ander chemisch ding.”

Noa (lacht): “Dat chemisch ding is een rotavap, waarin je in een paar uur tijd pure alcohol gaat verwarmen op 37 graden. Aan de gin heb ik paprika toegevoegd en door de werking van die rotavap komt die smaak heel intens door. Ik wilde vooral iets maken wat ik zelf graag zou drinken.”

canvas bombay kunst gin

Canvas

Het project heet Canvas (nee, niet de tv-zender) en biedt je een mix van kunst en gin. En wij hebben niet het meest kunstzinnige oog, maar kunst interpreteren wordt al heel wat gemakkelijker met een paar cocktails achter de kiezen.

Benieuwd geworden? Ook het artwork (én de cocktails) van het andere duo loont zeker en vast de moeite. Van 25 tot 27 oktober kan ook het grote publiek er (na inschrijving) een kijkje nemen.

Antoine Dansaertstraat 64
1000 Brussel

Reageer op artikel:
Canvas by Bombay: de mixologist aan het woord over winterse gin en … kunst
Sluiten