Boobie talk: zo veranderen je borsten door de jaren heen

Love & Life

Boobie talk: zo veranderen je borsten door de jaren heen

Al je vriendinnen hadden er eentje, dus ook jij moest en zou een eerste beha inslaan. Dat dat ding twee muggenbeten bedekte, maakte je geen jota uit. Dat je je nu nooit nog zou durven vertonen in dat eerste stoffen behaatje ook niet. Want ha, eindelijk borsten! Maar wist je al dat je boobies je hele leven lang blijven veranderen?

1. Hallo, borsten

Ergens tussen je achtste en je dertiende zat je waarschijnlijk in bad toen je plots paniekerig opmerkte dat er eindelijk schot in de zaak kwam. Zou je al een beha nodig hebben? Zou je volgende week opstaan met een D-cup? Euh, niet echt, nee.

borsten veranderen

Aanvankelijk worden je tepels groter en dat vond je toen al gênant genoeg, vooral tijdens de turnles. En jep, dat was het moment waarop je zo’n gênant sportbehaatje ging halen.

2. Volgroeide boobies

Je borsten groeien ongeveer tot je achttiende à twintigste en je kunt er vanuit gaan dat de cup die je dan hebt ook de cupmaat is die je de komende jaren zal hebben. Hormonen, gewichtsverlies en een paar extra kilo’s kunnen er nog wel invloed op uitoefenen, maar rond je twintigste zou je je ‘vaste cup’ wel moeten kennen.

3. Je borsten tijdens je zwangerschap

Als je ooit zwanger wordt, vraag je je in die eerste weken gegarandeerd af of die kleine zich soms ergens in je borsten verstopt heeft. Je boobies gaan sowieso groeien, vooral tijdens de eerste drie maanden. Logisch: ze bereiden zich erop voor om melk te maken voor die kleine koter in je buik. Dat die B-cup plots een D-cup is geworden vind je vast niet erg en de papa in spe is ook fan.

borsten veranderen

4. Post-pregnant boobies

Ben je net zo blij dat je borsten zijn gegroeid tijdens je zwangerschap, kun je ze weer inleveren. Als je geen borstvoeding geeft, worden ze vrijwel meteen weer kleiner (soms zelfs kleiner dan voor je zwangerschap). Als je wel borstvoeding geeft, blijven je borsten nog een tijdje groot. Logisch, aangezien ze vol melk zitten.

Aha! Daarom doen je borsten dus pijn als je ongesteld bent

Wanneer je ervoor kiest om borstvoeding te geven en hier een tijdje later weer mee stopt, kan het dat je borsten iets minder stevig zijn dan voorheen – het weefsel is namelijk serieus uitgerekt en dat kan gevolgen hebben.

5. Pre-menopauze

Ah, de zwaartekracht die je altijd zo gevreesd hebt, laat eindelijk zijn sporen na. Je huid verliest haar elasticiteit en daardoor zakken je borsten wat in en worden ze minder stevig. Dat is de normaalste zaak van de wereld, dus wees gewoon extra fier op je boobies nu ze wel nog mooi naar voren staan.

6. Je borsten na de menopauze

Je borsten kunnen ook na je menopauze nog iets groter worden omdat je over het algemeen wat kilo’s bijkomt, je meer vocht ophoudt en je hormonen gaan schommelen.

Je boobs staan dus nog voor heel wat veranderingen, maar het blijven twee kleine (of grote) mirakels. En oké, ze zijn ook weleens tof om random vast te pakken.

borsten veranderen