Lesley
Lesley Entertainment 11 jul 2018

Deze zes creepy ‘Black Mirror’-technologieën bestaan echt

Wat ‘Black Mirror’ zo goed maakt, is de combinatie van de kracht én de gevaren van technologische vooruitgang. Die maakt de serie bij momenten enorm confronterend. Maar achteraf denk je: ‘Het is niet echt, toch?’. Hm, niet helemaal: sommige ontwikkelingen zijn beangstigend dichtbij. 

‘Hated in the Nation’: robotbijen als killer bees

Herinner je je de aflevering nog met de robotbijen die gehackt werden en de opdracht kregen om iemand te vermoorden, uitgekozen via een hashtag op Twitter? Ook ruimtevaartorganisatie NASA is zulke robotbijen aan het ontwikkelen.

De robotbijen die NASA ontwikkelt zullen worden gebruikt voor een missie naar mars – en gelukkig is het vanop mars een stuk verder vliegen om iemand te vermoorden. Al is de NASA lang niet de enige partij die bezig is met robotbijen. Ook Harvard werkt al vanaf 2013 aan robotbijen. Die kunnen vliegen en in en uit het water duiken. Ze kunnen wel nog geen gewassen bestuiven, zoals in de aflevering van ‘Black Mirror’.

‘Nosedive’: het ratingsysteem van de toekomst

In de eerste aflevering, ‘Nosedive’, volgen we het personage Lacie in een wereld waar iedereen elkaar met een ratingsysteem beoordeelt op basis van de interacties die ze met elkaar hebben. De rating bepaalt onder meer waar je wel en geen recht op hebt. Deze aflevering haalt natuurlijk scherp uit naar het feit dat we eigenlijk elkaar de hele tijd beoordelen op social media, en zeker op apps als Tinder of Uber.

In China wordt dat sociaal kredietsysteem ook echt realiteit en de regering wil zelfs dat het tegen 2020 al volledig op punt staat. De inwoners worden er zo onder meer beoordeeld op hun kredietachtergrond, het nakomen van contracten én hun gedrag en vriendschappen. Denk: beloond worden als je je oma bezoekt en afgestraft als je de afwas laat staan. Auwch.

‘Crocodile’: zelfrijdende pizzabezorgbus als moordmachine

Begin dit jaar maakten Pizza Hut en Toyota bekend te gaan samenwerken voor zelfrijdende bezorgbussen. In de ‘Black Mirror’-aflevering ‘Crocodile’ zien we een scene die daar sterk aan doet denken wanneer een voetganger wordt aangereden door een pizzabusje en dat een hoop bloederige moorden in gang zet. Gelukkig hoeven daar tot 2020 nog niet voor te vrezen.

‘The Entire History of You’: herinneringen opnemen

Alles opnemen wat je ziet, doet of hoort? In de aflevering ‘The Entire History of You’ kan het en pakt het niet goed uit. Zo doorgedreven is de technologie in realiteit nog niet, maar ontzettend vergezocht is het ook niet. Met de Spectacles van Snapchat kun je bijvoorbeeld al video’s van tien seconden opnemen en ook Samsung werkt aan contactlenzen die een foto maken als je met je ogen knippert.

‘White Christmas’: smart house

Deze aflevering draait om een cookie die het bewustzijn van een persoon gebruikt als een soort persoonlijke assistent voor hun huis. Best handig om een miniatuurversie van jezelf te hebben die kookt, poetst en je afwas doet, maar erg ethisch is het natuurlijk niet. Technologische assistenten als Google Home of Alexa doen hier al gigantisch hard aan denken.

‘Be Right Back’: een geliefde terugbrengen uit de dood

In deze aflevering kan hoofdpersonage Martha de sms’jes en mails van haar overleden vriend uploaden in een app en zo spreken met een chatbot die reageert zoals hij dat zou doen. Later krijgt ze zelfs de keuze om een synthetische vervanger in huis te halen die een exacte kopie is van hem.

Hoe verantwoord dit is, is nog maar de vraag aangezien het je rouwproces gigantisch hard vertraagt, maar ook in het echte leven zijn er heel wat chatbots gebaseerd op echte mensen. Zo maakte de 30-jarige Kuyda een chatbot met de persoonlijkheid van haar overleden vriend. Toch een béétje creepy!

Manners

Reageer op artikel:
Deze zes creepy ‘Black Mirror’-technologieën bestaan echt
Sluiten