Jutta
Jutta Food 10 jan 2018

Bevat een croque monsieur meer calorieën dan een boterham?

Een croque monsieur is een gemakkelijke lunch, de perfecte snelle caféhap en de ideale remedie tegen nachtelijke honger. Gesmolten kaas en een krokant gebakken, beboterde korst klasseren de croque in de categorie fastfood. Maar is een croque monsieur eigenlijk wel calorierijker dan pakweg een boterham met kaas?

De waarheid over de croque monsieur

Hoewel zo’n smeuïge croque vetter lijkt dan een boterham, hebben we goed nieuws. Een croque bevat gewoon dezelfde voedingsstoffen als zijn ongebakken alternatief, en bevat daardoor logischerwijs ook niet méér calorieën. Het toasten verandert daar niets aan. Als je het gewend bent om je boterhammen zonder boter of margarine te eten, dan wordt je croque natuurlijk wél calorierijker. Je kan het binnen de perken houden door hem in de oven of broodrooster klaar te maken. Zo heb je minder vetstof nodig dan wanneer je hem in de pan bakt.

Hoeveel calorieën zijn dat dan?

Een klassieke croque monsieur bestaande uit twee witte boterhammen besmeerd met margarine en belegd met twee sneden kaas en één sneetje ham, bevat 459 calorieën en 13,6 gram verzadigd vet. Wil je een croque met minder calorieën? Neem dan twee volkoren boterhammen besmeerd met margarine en belegd met één sneetje 30+ kaas en één sneetje ham. Deze variant bevat 310 calorieën en 5 gram verzadigd vet.

 

 

Croque-wat-anders

De klassieke croque monsieur blijft de favoriet, maar je kan eindeloos variëren. Maak eens een croque met kaas en tomaten, eentje met brie en honing of met mozzarella en tomatensaus! Je maakt hem zo calorierijk als je zelf wil, en hoeft heus geen droge bruine boterham met sla op je bord te leggen om gezond te eten.

Reageer op artikel:
Bevat een croque monsieur meer calorieën dan een boterham?
Sluiten