Tessa
Tessa Fashion 9 jan 2019

Het werd tijd: tienermeisjes in kledingfabrieken krijgen betere werkomstandigheden

Iedereen die geen oogkleppen op heeft weet dat de werkomstandigheden in kledingfabrieken vaak vreselijk zijn. Gelukkig is er nu eindelijk een beetje goed nieuws. Er zijn namelijk nieuwe regels die Indiase tienermeisjes in textielfabrieken moeten beschermen. Zo hoeven ze niet meer ‘s nachts te werken en mogen ze vrij nemen tijdens hun menstruatie.

Kledingfabrieken in Azië

In 2013 stortte het Rana Plaza, een enorme kledingfabriek van acht verdiepingen in Bangladesh, in. Daarbij kwamen 1127 mensen om het leven en zo werd het meteen de dodelijkste ramp in een textielfabriek ooit. Dat is geen record om trots op te zijn, maar sindsdien is er wel meer aandacht voor de werkomstandigheden in kledingfabrieken.

Want die omstandigheden zijn nog steeds erbarmelijk. Zeker in fabrieken waar kleding wordt geproduceerd voor fast fashion-ketens heersen nog altijd slechte werkomstandigheden, ondanks dat merken claimen dat ze een transparant productieproces hebben. Sorry to break this to you, maar een T-shirt van zes euro kun je echt niet op een normale manier produceren.

Betere werkomstandigheden voor tieners

Voor dat veel te goedkope kledingstuk dat jij op de Meir heb gescoord moet een jong meisje lange dagen werken, en daar verdient ze niet eens veel geld mee. Gelukkig zijn er mensen die zich inzetten voor de werkomstandigheden van deze jonge vrouwen en eindelijk begint er iets (kleins) te veranderen.

De Arabische nieuwszender Al Jazeera laat weten dat een nieuwe code of conduct kledingfabrieken in delen van India oplegt dat tieners niet meer ‘s nachts mogen werken. Daarnaast mogen de tieners vrije dagen opnemen tijdens hun menstruatie en mogen ze geen shifts langer dan negen uur werken.

Vrouwen maken geen kans

Daarnaast laat de textielorganisatie Southern India Mills’ Association (SIMA) weten dat er meer rekening zal worden gehouden met de werknemers. Zo komt er bijvoorbeeld een nultolerantie voor mishandeling, in welke vorm dan ook.

Dat is natuurlijk een stap in de goede richting, maar het is verschrikkelijk dat deze nieuwe regels überhaupt nodig zijn. Seksuele intimidatie zou never nooit mogen gebeuren. Toch is het vaak het geval in dit soort fabrieken: uit een rondvraag bleek dat één op de zeven vrouwen die in de Indiase stad Bengaluru in de textielindustrie werken seksueel geweld heeft meegemaakt op de werkvloer.

Koop bewust

Toen wij vijftien waren, werkten we een paar uurtjes per week in de supermarkt. We kwamen thuis en mama had het avondeten al op tafel gezet. Na het eten gingen we chillen en vervolgens een hele nacht slapen.

Het is goed dat er nu nieuwe regels zijn voor de werkomstandigheden in fabrieken in India, maar er zijn natuurlijk veel meer landen waar de omstandigheden onmenselijk zijn. Fabrieken in Cambodja nemen nog altijd tieners van vijftien jaar oud aan.

Vind je dat schandalig? Denk dan na over waar je je kleding koopt en weet dat de werkomstandigheden NOOIT goed zijn in de fabrieken van goedkope fast fashionketens. Zolang wij ons niet bewuster worden van ons koopgedrag, gaat er niet veel veranderen.

“I’m gonna pop some tags”: waarom tweedehands winkelen awesome is

PS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Teen Vogue

Reageer op artikel:
Het werd tijd: tienermeisjes in kledingfabrieken krijgen betere werkomstandigheden
Sluiten