Lesley
Lesley Travel 5 jun 2019

Beginnersgeluk #7: Steve, de reisblogger die ‘per ongeluk’ een influencer werd

Of het nu om een kledinglijn, een boek of nieuwe muziek gaat, in Beginnersgeluk gaan we op zoek naar opkomend talent. Waar halen ze inspiratie? Wat waren de valkuilen? Geen Bond Zonder Naam-clichés of gouden raad van tante Kaat, wel inspirerende verhalen waar je zelf iets aan hebt. Deze week: Steve, de reisblogger die per ongeluk een influencer werd. 

Een collega introduceerde je als de man die per ongeluk een influencer werd. Hoe. kan. zoiets. en kunnen wij het ook?

“Het begon twee jaar geleden. Ik reis veel en deelde mijn reisfoto’s wel op Facebook, maar hoeveel mensen bekijken die écht? Ik doe dat zelf ook niet. Ik besloot ze op Instagram te gooien en er een anekdote bij te schrijven.”

“Een vriend van me legde me de basics uit en al snel maakte ik van reizende koppels mijn niche. Uiteindelijk zijn Rosie en ik er dan samen verder in gegaan en kochten we een statief en een drone om onze foto’s te optimaliseren.”

“Het was wel een groot engagement in het begin, hoor: ik zocht constant hashtags en geotags op, postte elke dag foto’s, likete en reageerde op foto’s uit mijn niche, … Het was bijna een fulltime job.”

“Ik kreeg de aanbieding om betaald te gaan reizen als solo traveler. Een droom … maar niet de mijne. Ik wil samen met Rosie reizen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steve & Rosie | Travel Couple (@steve_0125) op

Hoe hebben jij en Rosie elkaar leren kennen?

“Rosie is Filippijnse, maar we hebben elkaar niet op reis leren kennen. Ik heb heel veel vrienden op de Filippijnen en heb zelf ook Filippijns bloed. We kenden elkaar al heel lang en in 2015 is de vlam dan uiteindelijk overgeslagen.”

Is er één foto waar je echt trots op bent?

“Ja, dat is een foto op het strand, met heel veel wolken en een zonsondergang. We steken niet veel tijd in positie en compositie, we nemen gewoon veel foto’s in één keer met een statief en dan kiezen we er eentje.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steve & Rosie | Travel Couple (@steve_0125) op

“Dat is niet de foto die het meeste engagement heeft opgeleverd, maar dat is voor mij geen vereiste. Ik post waar ik zin in heb. Een foto die het wel heel goed heeft gedaan, is er eentje van Venice Mall in Manilla – heel random eigenlijk.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steve & Rosie | Travel Couple (@steve_0125) op

Welke vraag wordt jou het meest gesteld? Welke vraag ben je kotsbeu?

“De leukste vragen vind ik die over mij en Rosie, en hoe we elkaar leren kennen hebben. De basic vragen zijn natuurlijk ‘Hoe ben je begonnen?’, ‘Verdien je er geld mee?’, ‘Hoe krijg je zoveel volgers?’, … Soms vragen mensen zelfs om geld, want ‘ik moet wel rijk zijn’ – en dat is niet zo, voor alle duidelijkheid.”

“Wat je verdient, wordt berekend aan de hand van het engagement dat je foto oplevert.”

Helaas. Maar om even heel #basic te zijn … Wat schuift dat nu, travel influencer zijn?

“Dat varieert echt heel erg. Af en toe organiseer ik collabs waarbij mijn volgers een reis kunnen winnen. In het begin steek je daar vooral zelf geld in, na een tijdje begint het beter te lopen. Wat je verdient, wordt berekend aan de hand van een percentage van het engagement dat je foto oplevert.”

“Voorlopig wil ik er echter niet echt geld aan verdienen. Ik kreeg vorig jaar ook de aanbieding om als solo traveler te vertrekken, maar ik heb geweigerd. Ik besef dat dat een droom is, maar het was niet de mijne. Ik wil samen met Rosie reizen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steve & Rosie | Travel Couple (@steve_0125) op

Reizen is natuurlijk ook ontspanning. Hoe trek je de lijn?

“Meestal trekken we één dag uit om de cliché dingen te gaan bezoeken, meestal zonder foto’s. Eén dag trekken we ongepland de stad of de natuur in en één dag reserveren we voor de typische Instagram-kiekjes. Mijn beste citytriptip? Begin in een stad altijd in het midden, en wijk zo uit.”

Hoe ga je te werk voor zo’n Insta-worthy shot?

“Simpel: ik ga altijd voor zoveel mogelijk details en kleuren op je beeld, ik prop alles wat ik zie in één vierkant. Ik positioneer wel een beetje, maar ben niet bezig met de gulden snede of zo.”

Wat vond je zelf de leukste reis die je al hebt gemaakt? Waarom?

“Hong Kong, sowieso. Dat is een hele fijne stad waar urban life en natuur perfect samensmelten. Op Hong Kong Island bijvoorbeeld vind je veel skyscrapers maar ook natuur en die harmonie is prachtig. Al vind ik de natuur wel nog steeds het allermooist op de Filippijnen – die doet echt denken aan de film ‘Avatar’, ik weet niet of er iets mooiers bestaat in de wereld.”

“Ik wilde ook video’s beginnen maken met mijn drone … en na één keer viel die in het water.”

Je hebt ook één video op je YouTube-profiel staan. Komen er nog?

“Het was de bedoeling om met mijn drone meer video’s te maken, maar toen … viel die in de zee. Hij vliegt nog wel en ik kan er foto’s mee nemen, maar de videocamera werkt niet meer. Eens ik een nieuwe heb, wil ik dat wel verder uitbouwen. Dat doe ik eigenlijk nog liever dan foto’s maken.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steve & Rosie | Travel Couple (@steve_0125) op

Welke landen staan momenteel het hoogst in de top drie om nog te bezoeken?

“Nieuw-Zeeland – puur omdat ik zo’n grote fan ben van ‘Lord Of The Rings’ -, IJsland en Cuba.”

“Zoek een niche, vertel een verhaal – zet niet enkel ‘Carpe diem’ onder je foto.”

Welke boodschap zou je mensen geven die ook (reis)blogger willen worden? Heb je tips?

“Je mag maximaal dertig hashtags gebruiken, gebruik die dan ook, en maak ze zo specifiek mogelijk. Zoek een niche, vertel een verhaal – zet niet enkel ‘Carpe diem’ onder je foto. Make it personal. Verder zijn er ook feature accounts die hashtags aanbieden en je kunnen featuren. Zoek die actief op en steek er tijd in.

“Edit je foto’s niet té veel, maak de foto zelf de moeite. Vroeger maakte ik bijvoorbeeld veel foto’s van stranden wanneer de lucht helder en blauw was. Nu heb ik geleerd dat het net de donderwolken en het reliëf zijn die voor magische foto’s zorgen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steve & Rosie | Travel Couple (@steve_0125) op

Wat wil je nog bereiken als reisblogger?

“Nu is het vooral een uit de hand gelopen hobby. Ik doe het niet voor het geld, ik vind het gewoon leuk om te reizen en deel die foto’s graag. De meeste bloggers posten ook realtime, ik doe dat pas achteraf. Daarom zijn mijn vrienden weleens in de war: ‘Ben jij nu weer op reis? Ik zag je gisteren nog in Turnhout!’. Ik zou misschien wel graag een blog opstarten, want een paar zinnen op Instagram is niet altijd genoeg. Bovendien scrollen mensen toch snel weg.”

“En verder: nadat Rosie en ik getrouwd zijn, willen we Europa wel afreizen, ja. En België zelf, want daar heb ik ook best weinig van gezien. Reizen en er zelf niet al te veel geld in moeten steken, dat is de droom. Al besef ik ook wel dat het waarschijnlijk bij dromen blijft als ik het project blijf zien als een hobby.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steve & Rosie | Travel Couple (@steve_0125) op

Meer beginnersgeluk? Ook Kim Van Oncen vertelde ons alles over haar eerste rol in ‘Dertigers’.

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Beginnersgeluk #7: Steve, de reisblogger die ‘per ongeluk’ een influencer werd
Sluiten