Jutta
Jutta Entertainment 7 mei 2019

Beginnersgeluk #5: Storme rapt zich een weg van de straat naar de radio

Of het nu om een kledinglijn, een boek of nieuwe muziek gaat, in Beginnersgeluk gaan we op zoek naar opkomend talent. Waar halen ze inspiratie? Wat waren de valkuilen? Geen Bond Zonder Naam-clichés of gouden raad van tante Kaat, wel inspirerende verhalen waar je zelf iets aan hebt. Deze week: de Gentse rapper Storme. 

Hij heeft met ‘Open Boek’ en ‘Open Hart’ al twee EP’s uit, maar binnenkort brengt Storme bij SG Records zijn eerste echte album uit. Reken op rauwe Nederlandstalige hiphop, recht van de straat en recht uit zijn hart. Tijd voor een gesprek!

Storme

Waar haal je je inspiratie?

“Mijn muziek is een soort dagboek, waarin ik situaties schets die ik heb meegemaakt. Mijn jeugd zal altijd terugkomen in mijn teksten, en de armoede in de wijk waar ik geboren ben – de Brugse Poort. Ook de dingen die ik gezien heb in de straten van Nieuw Gent waar ik nu woon, de gevangenis, dakloos zijn, … het heeft allemaal een grote invloed op mijn muziek.”

“Ik probeer een positieve ommekeer te maken met mijn muziek.”

“Ik probeer er wel op een volwassen manier mee om te gaan, van die negatieve achtergrond iets positiefs te maken. Ik wil niet dat jongeren denken: ‘Ik ga zelf de straat op’. Al is mijn muziek soms vree zwaar beladen, ik breng wel een positieve boodschap en denk dat ik op die manier iets kan bijdragen.”

“In het buurthuis hier doe ik aan maatschappelijk werk en ik ben bezig met enkele muziekprojecten in de buurt waar ik woon. Jongeren kunnen er komen rappen en opnemen. Die gasten luisteren heel veel naar rapmuziek. En ik wil hen graag mee vooruithelpen in het leven.”

Hoe ben je begonnen?

“Dan moet ik een paar jaar terug in de tijd. Spreej (die je kent als de helft van het Belgische rappersduo Safi en Spreej) was een van de eerste mensen die mij een duwtje in de rug heeft gegeven. In een kleine studio in een appartementje heb ik toen mijn eerste raps opgenomen.”

“Als jongen was ik al geïnspireerd door Franse hiphop, Vlaamse rap en natuurlijke ook de Engelstalige hiphop. Ik ging veel naar concerten. En dan ben ik zelf beginnen kribbelen en krabbelen. Teksten schrijven ging niet vanzelf in het begin, maar na jaren oefenen lukt het steeds beter. Dat is wat ik ook aan andere jongeren als boodschap geef: oefening baart kunst. Ga ermee door, en blijf proberen.”

Hoe weet je dat iets goed is?

“Dat is moeilijk. Inhoudelijk moet het kloppen, je moet op maat kunnen rappen, … Voor een album of EP schrijf ik ontzettend veel nummers, waar er uiteindelijk slechts een paar van worden uitgebracht.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Storme (@storme9000) op

Wat wil je bereiken als muzikant?

“Iedere muzikant droomt ervan om groot te worden, maar als Vlaamse rapper is het moeilijk om je boterham te verdienen met je muziek. Voor mij is rappen in de eerste plaats mijn passie, het ging nooit echt om geld.”

Hoe ga je om met haatreacties?

“Ik probeer die zoveel mogelijk te negeren en er niet op in te gaan, dat is volgens mij de beste manier. Voor elke tien fans is er altijd één hater, die niet wil dat je iets bereikt met je muziek.”

“Andersom doet het me enorm deugd als ik berichten krijg van mensen die zelf een moeilijke tijd meemaken. Als die zeggen: ‘Storme: ik heb een moeilijk moment gehad en uw muziek heeft mij geholpen’ vind ik dat een van de mooiste complimenten.”

Met wie zou je nog willen samenwerken?

“Met zoveel mensen. Met de artiesten waar ik al mee heb samengewerkt wil ik nog wel muziek opnemen. Pepe is een van mijn favoriete Vlaamse rappers, we hebben nu al twee nummers samen. En Spreej natuurlijk, hij is een van mijn beste vrienden en ik hoop met hem ook iets op te nemen voor mijn aankomende album.”

“Tourist LeMC zou ik ook wel zien zitten, hij vertegenwoordigt de kleinkustkant in de Vlaamse rap, terwijl ik meer aan de straatkant zit.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Storme (@storme9000) op

Welke boodschap wil je meegeven aan jonge gasten die willen rappen?

“De eerste stap is muziek maken. Probeer elke dag aan je teksten te schaven, zet door, geef niet op. Daarna moet je op een bepaalde manier de juiste mensen leren kennen die je een stapje vooruit kunnen brengen. Je hebt heel veel manieren om zulke mensen aan te spreken tegenwoordig, via Instagram bijvoorbeeld. Als je die droom nastreeft en er blijft voor gaan zul je hem uiteindelijk wel kunnen verwezenlijken, denk ik.”

Ben je nog zenuwachtig voor optredens?

“Die zenuwen heb ik elke keer opnieuw. Maar eens je op het podium staat verdwijnen ze, dan is er alleen nog de adrenaline-kick. Ook na afloop, als je weet dat je een goede show hebt gedaan en je trots op jezelf kunt zijn en er een goed gevoel aan overhoudt.”

Storme neemt deel aan de NRJ Open Mic, waar de radiozender samen met juryleden Flip Kowlier, DVTCH NORRIS, Darrell Cole op zoek gaat naar vers raptalent. Elke maandag kan een jonge rapper of rapster een kans wagen. Zelf je teksten afvuren op de luisteraars? Inschrijven doe je via deze link

Meer beginnersgeluk?

Beginnersgeluk #4: Actrice Nora Dari over haatreacties en stressdiarree

Reageer op artikel:
Beginnersgeluk #5: Storme rapt zich een weg van de straat naar de radio
Sluiten