Lesley
Lesley Entertainment 21 mei 2019

Beginnersgeluk #6: Kim Van Oncen over haar rol als Saartje in ‘Dertigers’

Of het nu om een kledinglijn, een boek of nieuwe muziek gaat, in Beginnersgeluk gaan we op zoek naar opkomend talent. Waar halen ze inspiratie? Wat waren de valkuilen? Geen Bond Zonder Naam-clichés of gouden raad van tante Kaat, wel inspirerende verhalen waar je zelf iets aan hebt. Deze week: Kim Van Oncen, die haar eerste grote rol in ‘Dertigers’ te pakken kreeg – al is het eerlijk gezegd oneerbiedig om deze spring-in-‘t-veld een beginner te noemen.

Hou zou jij het grote succes van ‘Dertigers’ verklaren?

“Het zit ‘m volgens mij in de realistische verhaallijnen en de banaliteit van veel dialogen. Alles is uit het leven gegrepen en veel mensen krijgen daardoor een spiegel voorgehouden. Zo kan de reeks mensen echt geruststellen over hun eigen leven. Herkenbaarheid is fijn. Verder spelen er veel ervaren, maar relatief onbekende acteurs mee. Het was erop of eronder. Gelukkig werd het erop.”

Saartje was je eerste grote rol. Heb je ooit getwijfeld aan je acteerprestaties?

“Ik ben altijd aan de slag geweest in de media, dus een totaal onlogische stap was het niet. Ik zat kort voor de opnames wel met lichte paniek of ik wel stand zou houden tussen alle andere kleppers, maar dat heb ik snel kunnen loslaten. Ik heb mijn verstand gewoon op nul gezet.”

“Saartje doet erg domme dingen die toch wel risico’s inhouden. Ik ben veel doordachter.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim Van Oncen (@kimvanoncen) op

Hoe sterk kom je overeen met je personage in ‘Dertigers’?

“Ik ben net als Saartje sociaal, een spraakwaterval, spontaan, zorgzaam en goedlachs. Zij is wel veel ondoordachter dan ik. Saartje doet erg domme dingen die toch wel risico’s inhouden. Zeker sinds ik een gezin heb, ben ik veel voorzichtiger en kun je me zelfs een controlefreak noemen. Ik heb dan ook verantwoordelijkheden waar Saartje nog lang niet aan toe is.”

“Ik zou bijvoorbeeld nooit drugs durven nemen of vreemden in mijn huis laten slapen. Bij zulke dingen staat Saartje nooit stil. Soms zou ik even zorgeloos als zij willen zijn. Ik probeer de knop wel snel om te draaien wanneer ik pieker, maar Saartje is daar pas écht een kei in. Ik zou dat graag van haar overnemen.”

Je bent met heel veel tegelijk bezig. Wat vind je het leukste?

“Momenteel verlies ik me helemaal in het acteren. Ik kan me enorm uitleven in de rol van Saartje en amuseer me rot. Dat kan volgende maand weer anders zijn. Die afwisseling werkt het beste voor mij. Ik denk niet dat ik gemaakt ben om elke dag hetzelfde te doen.”

“De beste acteertip die ik ooit kreeg? Gewoon doen alsof het echt is.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim Van Oncen (@kimvanoncen) op

Wat is de beste acteertip die je ooit kreeg?

“Heel banaal, wel goed: ‘Je moet gewoon doen alsof het echt is.’ Klinkt simpel, maar dat is het niet. Je moet de wereld echt kunnen uitschakelen en je inleven in de situatie. Mijn empathie en fantasie spelen me soms parten in het dagelijks leven, maar als actrice komen ze me dus goed van pas.”

“Ik heb ook best een rugzakje aan emoties om uit te putten. Voor héél emotionele scenes haal ik die eigen ervaringen weleens boven. Mijn tranen zijn echt. Na zulke scenes moet ik wel even bekomen en alles weer van me afschudden – dat is natuurlijk het nadeel van mijn methode.”

In de laatste aflevering is er dan die kus met Pieter in de lift – was dat waar je op gehoopt had voor je personage?

“Ik vond het wel mooi omdat het duidelijk was dat Pieter en Saartje een speciale band hadden. Bovendien roept het ook vragen op voor het tweede seizoen: blijven ze samen, kan Saartje haar single leven opgeven, is het wat ze verwacht hadden?”

Wat was het grappigste moment op de set?

“Toen Evelien (Tinne in de reeks) zichzelf moest voorstellen aan mijn date, was dat de eerste keer dat ze samen speelden. Per ongeluk stelde ze zich daarom écht voor. Ze was nogal van slag door zijn verschijning, maar kon ‘Hallo, ik ben Evelien’ gelukkig snel rechttrekken naar ‘Euh, ik bedoel Tinne’.”

“Hard werken is een must, maar wees niet te streng voor jezelf.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim Van Oncen (@kimvanoncen) op

Als je wild mag dromen: is er één regisseur met wie je graag zou samenwerken?

“Jan Eelen. Van zijn programma’s is steeds een hoek af, en net de juiste hoek om het tof te maken. Zijn personages liggen meestal ver van me af, dus dat zou een mooie uitdaging zijn. Verder mogen ook Tim Van Aelst en Marc Punt mij dag en nacht bellen. Niet alleen apprecieer ik hun humor, ik hoor ook van collega’s dat het heel leuk is om met hen samen te werken.”

Waar hoop je binnen een jaar te staan?

”Op privé-vlak hoop ik nog eens mama te mogen worden. Verder: een nieuwe, uitdagende rol om me in vast te bijten. 2018 en 2019 waren mooie jaren (hout vasthouden en een spreekwoordelijke klop op tafel) en ik hoop dat die mogen verdergaan voor mijn familie en gezin. Meer vraag ik niet. Als iedereen gezond is, kan ik de rest zelf wel regelen – dat gevoel heb ik altijd.”

‘Dertigers’ krijgt een tweede seizoen – wanneer beginnen jullie met draaien?

“In april staan we terug op de set en iedereen staat de popelen, het is van eind september geleden en we zijn best hecht geworden als team. Vooral Tom (Bart in de reeks) en Yannick (die Pieter speelt) zullen vast al een aantal pranks aan het voorbereiden zijn om ons mee te verrassen.”

Tot slot: welke boodschap zou je meegeven aan jonge acteurs?

“Hard werken is een must om iets te bereiken, maar wees niet te streng voor jezelf. Een casting is altijd een samenloop van omstandigheden: je kunt nog zo goed zijn in je vak, maar de regisseur zoekt een bepaald profiel en weet wat hij wil.”

“Daar heb je geen vat op, dus focus op het deel dat je wél in handen hebt en laat de rest los. Geef jezelf niet de schuld van een slechte casting en geef niet meteen op.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim Van Oncen (@kimvanoncen) op

Meer beginnersgeluk?

Beginnersgeluk #1: De Antwerpse ‘paljassen’ van KLEIR.

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Beginnersgeluk #6: Kim Van Oncen over haar rol als Saartje in ‘Dertigers’
Sluiten