Lesley
Lesley Entertainment 24 apr 2019

Beginnersgeluk #4: Actrice Nora Dari over haatreacties en stressdiarree

Of het nu om een kledinglijn, een boek of nieuwe muziek gaat, in Beginnersgeluk gaan we op zoek naar opkomend talent. Waar halen ze inspiratie? Wat waren de valkuilen? Geen Bond Zonder Naam-clichés of gouden raad van tante Kaat, wel inspirerende verhalen waar je zelf iets aan hebt. Deze week: actrice Nora Dari.

Heb je bepaalde hindernissen moeten overwinnen om te kunnen acteren?

“Ja, vooral mijn omgeving was eerst heel negatief. Ze vonden dat ik er niet trots op moest zijn om mezelf actrice te noemen. Ambitie wordt zelden gezien als iets positiefs: kont op de grond en stil zijn. Ik heb dat losgelaten, de steun van mijn ouders en broers is genoeg. Iedereen wil dat ik het goed doe, en als ik een rol niet krijg, is dat zuur, maar ik denk altijd: “De regisseur heeft een visie en weet veel beter wat goed is voor zijn film.”

“Ik geloof niet in een plan B. Zonder plan B blijf je bij plan A – en dat is wat je écht wilt.”

beginnersgeluk nora dari

Je bent 17 en volgt economie-talen. Hoe combineer je dat met je acteercarrière?

“Mijn school is geweldig. Ze zijn allemaal supertrots op wat ik doe. Af en toe mis ik lessen en moet ik die inhalen – al zit ik vooral heel de tijd te jammeren dat ik veel moet doen, terwijl ik niks doe. Ik ben een lui meisje met een druk leven – nu ja, druk, ik ben Heidi Klum niet.”

“Ook mijn vrienden helpen mij met samenvattingen en huiswerk. Voor hen ben ik gewoon Nora, ze laten mij doen en staan achter mij. Ik heb ook ‘vrienden’ gehad die jaloers op me waren. Die duw ik heel gemakkelijk weg: ik ben niet veranderd, hoezo zij wel dan? Ik blijf niet zomaar bevriend met iemand omdat we al lang vrienden zijn, da’s bullshit.”

“Volgend jaar ga ik cross media management studeren in Antwerpen – geen toneelschool. Mijn ouders willen dat ik een plan B heb, al geloof ik daar zelf niet zo in. Als je geen plan B hebt, blijf je bij plan A – en dat is wat je écht wilt. Die winnaarsmentaliteit heb ik heel erg.”

Hoe zenuwachtig ben je voor audities?

“Héél zenuwachtig, ik krijg zelfs stressdiarree. Ik kan die zenuwen wel goed omzetten in iets anders, zoals verdriet of blijdschap. Alleen die diarree verpest alles.”

Wat doen haatreacties met jou?

“Niks. Ik vind het wel vervelend voor mijn familie – zo was er een vrouw in onze wijk die rondbazuinde dat ik moslima’s ten schande breng omdat mijn personage haar hoofddoek soms afdoet. Daartegenover staan ontzettend fijne reacties van kleine meisjes die me een DM sturen met daarin: ‘Ik besef nu pas dat ik iemand als jou nodig had.’”

“Mijn broertje is trouwens mijn grootste hater: “Hoezo mag je naar Curaçao? Voor een week? Ik dacht drie maanden. Ik dacht dat je mee mocht spelen in ‘Bad Boys’ (de nieuwe film van Adil en Bilall). Ga slapen, gast.” Ik vind dat zalig, dat is echt hoe wij zijn.”

“Ambitie wordt zelden gezien als iets positiefs. Kont op de grond en stil zijn.”

beginnersgeluk nora dari

Heb je altijd al willen acteren?

“Ja, maar mijn ouders waren aanvankelijk geen voorstanders. Op school speelde ik vaak mee in toneelstukken en in het middelbaar ging ik stiekem mee naar de toneellessen van een vriendin – die leerkracht had op den duur ook wel door dat ik al voor de vijftiende keer een ‘proeflesje’ kwam volgen.”

“Nu steunen mijn ouders mij wel, hoor. Mijn papa brengt me naar al mijn castings. Hij is mijn beste vriend en dankzij al zijn moeite wil ik alles nog beter doen. Ik ben zelfs blij dat ik eerst niet mocht acteren. Ik heb honger gekregen, ik moét het goed doen nu het mag.”

Wat voor soort personages speel je het liefst?

“Personages die heel ver van mij afstaan. Zodra een personage te veel op mij lijkt, is er nog maar een dunne lijn tussen ‘acteren’ en ‘mezelf zijn’. In ‘Bullets’ bijvoorbeeld leek ik in het niets op mijn personage, dat vond ik heerlijk om te spelen. De mens is zo ingewikkeld en heeft zoveel verschillende lagen – ik vind het heel leuk om daarmee te spelen.”

“Het is ook niet omdat ik toevallig Marokkaans ben dat elk personage het perfecte beeld van een standaard Marokkaans meisje moet tonen – al vindt mijn omgeving het vaak moeilijk wanneer ik mijn geloof en cultuur niet ‘juist’ weergeef. Als enige moslima in een serie voel ik dan weleens extra druk.”

Waar haal je inspiratie wanneer je aan het acteren bent?

“Muziek helpt mij heel erg om een gevoel op te roepen, en ook het tegenspel met je mede-acteurs is belangrijk. Ik zag onlangs een documentaire over ‘The Green Mile’. In een bepaalde scène bood Tom Hanks tegenspel aan Michael Clarke Duncan terwijl hij niet eens in beeld was op dat moment, puur om zijn tegenspeler te kunnen geven wat die nodig had. Ik ben trouwens echt verliefd op Tom Hanks. Ook Viola Davis, Jennifer Lawrence, Denzel Washington en Mahershala Ali vind ik topacteurs.”

beginnersgeluk nora dari

Het woord ‘winnaarsmentaliteit’ is heel vaak gevallen tijdens dit gesprek.

“Ik ga altijd overal volledig voor. Toen ik schilderde, wilde ik een schildersezel en las ik boeken over schilderkunst. Toen ik muziek wilde maken, kreeg ik van mijn ouders een keyboard. Ze hebben altijd geïnvesteerd in mijn dromen, hebben mij altijd gepusht.”

“Ik was vroeger heel slecht in wiskunde, maar toen heb ik een klik gemaakt: ‘Het kan niet dat andere mensen dat wel kunnen en ik niet.’ Zodra je gelooft in jezelf, verandert alles – letterlijk, want ik sloot mijn jaar af met tachtig procent voor wiskunde.”

Welk moment op de set zal je altijd bijblijven?

“Op de set van ‘Patser’ zag ik Matteo Simoni tussen twee scènes door vloeken alsof hij nog steeds in zijn rol zat. Toen dacht ik echt ‘wow’ – en niet alleen omdat hij er zo goed uitzag. Ik zag hoe diep hij zat te graven in die verschillende lagen, en op dat moment ben ik echt verliefd geworden op acteren.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik zou heel graag meespelen in een film van Adil en Bilall, omdat alles daar begonnen is. Verder staan er heel wat toffe rollen op de planning, maar ik ga niks zeggen voor dat definitief is. Wanneer ik klaar ben met school wil ik zo lang mogelijk blijven acteren. Mijn droom is om opgepikt te worden door het filmfestival van Berlijn. Die eer viel eerder al te beurt aan Marwan Kenzari, Matthias Schoenaerts en Matteo Simoni.”

beginnersgeluk nora dari

Tot slot: welke boodschap zou je meegeven aan jonge acteurs?

“Laat je pushen door tegenslagen en laat niemand je in de weg staan terwijl je zoekt naar wat je gelukkig maakt. Waarom zou je luisteren naar hen? Leer jezelf kennen, dan kan niks je nog raken – want jij weet wie je bent en wat je kunt. Iedereen die iets anders zegt: weg ermee.”

Meer beginnersgeluk?

Beginnersgeluk #1: De Antwerpse ‘paljassen’ van KLEIR.

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Beginnersgeluk #4: Actrice Nora Dari over haatreacties en stressdiarree
Sluiten