Alex
Alex Beauty 6 feb 2019

Waarom afvallen met afslankpillen vaak geen goed idee is

Het klinkt zo gemakkelijk: je gooit dagelijks een paar afslankpillen naar binnen en de kilo’s vliegen eraf. Helaas wijst de praktijk uit dat afvallen met dieetpillen een typisch gevalletje ‘te mooi om waar te zijn’ is. Hier lees je waarom.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij dragen body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn.

Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen met afslankpillen – liever niet

Er zijn verschillende soorten afslankpillen te koop. Eetlustremmers zorgen ervoor dat je doorheen de dag minder honger krijgt en zo minder eet. Verder zijn er afslankpillen die de opname van calorieën beïnvloeden, en pillen die de verbranding juist stimuleren.

De pillen zorgen er dus ofwel voor dat je minder gaat eten, of dat wat je eet, sneller of niet volledig wordt opgenomen. Hoe fijn dat ook klinkt, toch is het in veel gevallen niet de meest gezonde en effectieve manier om van overtollige kilo’s af te komen.

1. De werking ervan is onvoldoende bewezen

Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de werking van afslankpillen, om met zekerheid te kunnen zeggen of ze werken.

2. Ze kunnen slecht zijn voor je gezondheid

Sommige pillen kunnen ongezond zijn. Langdurig gebruik van afslankpillen die laxerend werken kan bijvoorbeeld leiden tot een tekort aan vitamines en mineralen in je lichaam.

3. Je pakt het probleem niet bij de kern aan

Overgewicht komt vaak door een bepaald gedrag. Pillen gaan er niet voor zorgen dat je dit gedrag verandert. Wie wil afvallen, doet er dus beter aan om het probleem bij de kern aan te pakken.

Probeer te kiezen voor gezonde opties en ongezond eten lekker te laten staan. Een gezonde levensstijl waarbij je goede voedingsstoffen binnenkrijgt en regelmatig beweegt is een stuk effectiever én motiverender. En daar ben je ook op lange termijn iets mee.

4. Het is eenvoudig om terug te vallen in een oud patroon

Zoals hierboven beschreven staat komt overgewicht vaak (niet altijd!) voort uit een bepaald gedrag. Door te proberen af te vallen met pillen, verhelp je dit gedrag niet. Wanneer je dan stopt met het innemen van de pillen, maar er niets aan je eetpatroon is veranderd, zullen de kilo’s er snel weer aanvliegen.

Uiteindelijk is een gezonde levensstijl het enige wat écht helpt als je wilt afvallen. Wil je toch graag afvallen met behulp van afslankpillen? Dan doe je er beter aan een bezoekje te brengen aan je huisarts of een gediplomeerd diëtiste. Die kan je eventueel medicijnen voorschrijven waarvan de werking wél is aangetoond.

Let er wel echt op dat je hierbij ook gezond eet en beweegt. Een afslankpil is helaas geen wondermiddel dat ongezond eten in je lichaam omtovert tot een voedzame maaltijd.

Waarom afvallen met shakes vaak geen goed idee is

Reageer op artikel:
Waarom afvallen met afslankpillen vaak geen goed idee is
Sluiten