Jutta
Jutta Beauty 30 mrt 2018

Vloggen voor beginners: 8 tips voor wie filmpjes wil opnemen

Je hebt uren op YouTube doorgebracht en wilt nu heel graag zelf filmpjes beginnen opnemen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, en hoe zorg je ervoor dat je neus er niet enorm uitziet op video? Check deze acht tips!

1. Sta

Dit klinkt misschien heel simpel, maar tenzij er een reden is waarom je zou moeten zitten, is het altijd beter om te staan wanneer je op video verschijnt. Je komt energieker over, je ademhaling gaat beter en je komt meer open over. Is zitten in jouw geval noodzakelijk, of kom je toevallig zittend in beeld? Zorg er dan voor dat je goed recht zit – je mag hier zelfs wat in overdrijven.

2. Zorg dat de belichting in orde is

Te fel licht maakt van je gezicht al snel een bleke pannenkoek, terwijl te weinig licht weer voor een ‘The Blair Witch Project’-scenario zorgt. Dat wil je natuurlijk ook niet. Hoe meer daglicht, des te mooier je op beeld verschijnt.

Moet je toch met lampen werken, zorg er dan voor dat die schuin van voren komen. Hierdoor krijgt je gezicht definitie, zonder ongewenste schaduwen of overdreven glans. Wat betreft dat laatste: gebruik nét wat meer poeder op je gezicht dan je eigenlijk zou willen. De juiste (smartphone)camera doet natuurlijk ook al veel.

3. Lachen en fronzen mag

Je wilt natuurlijk niet saai en doodongelukkig overkomen op video, dus gebruik expressie! Lach wanneer dit gepast is (van hardop tot een subtiele smize) en gebruik de kracht van je wenkbrauwen wanneer er iets opmerkelijks gebeurt of wordt gezegd. Express yourself.

Op het moment dat de camera loopt, is het belangrijk dat je ontspannen bent. Focus op wat er gebeurt in je omgeving en speel hier op in. En: have fun!

4. Maak oogcontact

Of je nu een vlog opneemt, een documentaire schiet of facetimet, het is belangrijk contact te hebben met de persoon tegen wie je praat (de kijker) – tenzij het een speelfilm betreft natuurlijk, dan is deze tip een doodzonde. Kijk dus in de lens.

5. Vermijd de ‘ehhhm’

Misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar wel belangrijk om in je achterhoofd te houden: stotteren of ‘euh’ zeggen valt op filmpjes nog tien keer harder op. Je publiek zal al snel opmerken dat je er niet zo goed in bent om voor een camera te staan en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt. Repeteer desnoods een paar zinnen op voorhand en fake it till you make it!

6. Denk na over je outfit

Je wilt natuurlijk je eigen stijl benadrukken, maar als deze stijl héél veel patroontjes inhoudt, dan is dat misschien toch niet de beste keuze. Vermijd kleine prints en fijne strepen: die motiefjes vindt een beeldscherm niet zo leuk. Ook wat betreft sieraden: less is more.

7. Duidelijke taal in je filmpjes

Hoe vaak heeft je leerkracht Nederlands je aangemaand om te AR-TI-CU-LE-REN? Zeker in een filmpje is dat nodig, spreek ook luid genoeg. Zeg ook niet meer dan nodig: gebruik korte, duidelijke en simpele zinnen. Dat maakt het gemakkelijker om de video te bewerken.

8. Denk aan de juiste hoek

Je wilt je gezicht hoogstwaarschijnlijk niet reusachtig laten lijken, maar dat gebeurt al snel met de verkeerde hoek. Zorg ervoor dat je niét naar beneden kijkt, maar probeer de camera ter hoogte van je voorhoofd te plaatsen. Zet je webcam of smartphone dus op een verhoog.

Onthoud: oefening baart kunst. Deze celebrities waren ook niet meteen de beste fotografen! En stuur ons maar een bedankje als je een bekende vlogger bent.

Reageer op artikel:
Vloggen voor beginners: 8 tips voor wie filmpjes wil opnemen
Sluiten