Lesley
Lesley Travel 30 jan 2018

7 tips om in gedachten te houden als je alleen op reis gaat

Geen zin in de zoveelste compromisreis of gewoon even nood aan wat me-time? Dan ga je toch gewoon alleen op reis. Solo reizen biedt heel wat voordelen, al is het – zeker de eerste keer – ook best spannend. Met deze tips in het achterhoofd kun je al iets geruster vertrekken. 

1. Sla belangrijke documenten online op

Zorg ervoor dat je je officiële documenten altijd bij je hebt, maar sla ook de kopieën online op. Zo heb je altijd en overal toegang en heb je indien nodig een back-up bij de hand. Het is ook verstandig om een kopietje van je paspoort in ieder stuk bagage te bewaren.

2. Zoek andere soloreizigers op

Als je alleen op reis gaat kun je je weleens eenzaam voelen, maar eigenlijk ben je helemaal niet alleen. Ontzettend veel mensen reizen in hun eentje en het is gewoon een kwestie van de juiste plekken te vinden om hen tegen te komen. Wissel tips uit of plan samen een uitstapje. Solo reizen betekent niet dat je de hele tijd alleen moet zijn.

3. Bespaar niet op je veiligheid

Als je alleen reist, is het een fijn idee om een buffer te hebben voor noodgevallen. Zet daarom wat extra geld opzij voor het geval dat je je niet veilig voelt, zodat je altijd een taxi naar huis kunt nemen, van hotel kunt wisselen of een privécoupé in de trein kunt reserveren.

4. Gedraag je als een local

Niet alleen krijg je dan de meest authentieke ervaring, het is ook een stuk veiliger als het woord ‘toerist’ niet op je lijf geschreven staat. Zwier dus niet overal enthousiast met je GoPro en maak niet om de twee minuten een polaroidfoto. Doe van tevoren onderzoek naar hoe de locals leven en pak je koffer gepast. In sommige landen kan het bijvoorbeeld fijn zijn om een trouwring te dragen en in andere landen mag je bepaalde bezienswaardigheden niet betreden als je benen en armen niet bedekt zijn. Lees je dus goed in zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

5. Wees niet bang om nee te zeggen

Als je reist, begeef je je constant in een onbekende omgeving. Toch heeft je intuïtie het meestal bij het rechte eind, ook al word je continu geconfronteerd met nieuwe indrukken en situaties. Heb je dus ergens geen zin in of krijg je een vreemde vibe? Vertrouw dan op je gevoel en sla beleefd af. Dit geldt voor locals en medereizigers, maar bijvoorbeeld ook voor een bezienswaardigheid die nogal afgelegen ligt: voelt het niet goed, doe het dan niet.

alleen op reis

6. Pronk niet met je solo-status

Hoe stoer het ook is dat je helemaal alleen op reis bent, het is misschien niet altijd verstandig om dit aan de grote klok te hangen. Wees je bewust van je omgeving en blijf discreet. Denk je dat je verdwaald bent? Duik dan bijvoorbeeld even een lokaal café in om je telefoon te raadplegen en ga niet met een plattegrond op straat staan. Ook kan het verstandig zijn om een ‘do not disturb’-bordje aan je kamerdeur te laten hangen als je weg bent, om te voorkomen dat er wordt ingebroken.

7. Laat het thuisfront weten waar je bent

Laat je vrienden of familie op een vast tijdstip weten waar je precies bent. Zo weten zij dat je goed bent aangekomen, hoeven ze zich geen zorgen te maken en kunnen ze op afstand een oogje in het zeil houden. Het kan ook handig zijn om je te registreren bij the International Association for Medical Assistance to Travelers, voor het geval je in the middle of nowhere ineens een dokter nodig hebt.

Reageer op artikel:
7 tips om in gedachten te houden als je alleen op reis gaat
Sluiten