Lesley
Lesley Love & Life 7 feb 2018

7 mogelijke redenen waarom je menstruatie te vroeg of te laat komt

Als je menstruatie te laat komt, schiet de gedachte dat je zwanger bent meteen door je hoofd. Maar ook als je regels te vroeg komen, kun je al eens beginnen piekeren. Is er iets mis met je lichaam? Ben je ziek? Of je de pil nu neemt of niet, er zijn verschillende oorzaken van een onregelmatige cyclus.

Onderstaande redenen geven een mogelijke verklaring voor je onregelmatige menstruatie. Als je je écht zorgen maakt, raden we je aan om langs te gaan bij een dokter. Vooral als reden nummer twee tot de mogelijkheden behoort.

1. Je gewicht is veranderd

Als je veel gewicht verliest of juist zwaarder wordt, verandert het aantal hormonen in je lichaam ook. Die verandering zou voor een onregelmatige menstruatie kunnen zorgen.

2. Je hebt een SOA

Dit is wel even heel kort door de bocht, maar in theorie is het mogelijk. Een SOA kan ervoor zorgen dat je bloedt tussen je menstruatieperiodes in; vaak is dit dan lichter dan normaal. Let dus op de hoeveelheid bloed die je verliest en houd dit een paar dagen in de gaten. Als je even veel bloedt als normaal, dan is je menstruatie waarschijnlijk wat vroeger gekomen om een andere reden.

menstruatie

3. Stress heeft invloed op menstruatie

Stress kan een hele grote invloed hebben op je menstruatie. Zo kan deze eerder komen of juist even uitblijven. Als je je daar ook nog eens zorgen om gaat maken, werkt dit dus averechts. Al is dat laatste natuurlijk wel gemakkelijker gezegd dan gedaan.

4. Je hebt de morning-afterpil genomen

Je nam het zekere voor het onzekere en nam de morning-afterpil. Dit kan er echter voor zorgen dat je menstruatie even ontregeld is en eerder komt. No worries.

5. Je hebt een gynaecologische of medische aandoening

Natuurlijk gaan we niet meteen van het ergste uit, maar het kan zijn dat je problemen hebt met je baarmoeder of je eierstokken, waardoor je menstruatie onregelmatig wordt. Als je verder nog abnormale onregelmatigheden of veranderingen opmerkt, kun je het best even je huisarts bezoeken.

menstruatie

6. Je slikt de pil (door)

Als je de pil slikt en je hebt deze al een tijdje doorgeslikt zonder stopweek, dan kan je menstruatie er anders uitzien als je uiteindelijk wel een stopweek inlast. Je bloedingen kunnen bijvoorbeeld een bruine kleur krijgen of wat lichter zijn dan normaal, maar wees niet bang: er is niks aan de hand. Als je last hebt van doorbraakbloedingen – die vinden plaats terwijl je wél de pil inneemt – kan dit ook verschillende oorzaken hebben. Misschien ben je een pil vergeten, heb je last gehad van diarree of hebben andere medicijnen de werking van de pil aangetast. Als je het niet vertrouwt, is het altijd aan te raden om voor alle zekerheid naar de dokter te gaan.

7. Je dagelijkse routine is ontregeld, en dus ook je menstruatie

Of je nu reist, op vakantie bent of plots stopt met sporten: dit kan allemaal invloed hebben op je ongesteldheid vanwege de hormonale veranderingen die je lichaam doormaakt.

Reageer op artikel:
7 mogelijke redenen waarom je menstruatie te vroeg of te laat komt
Sluiten