Surinde
Surinde Love & Life 21 dec 2019

7 redenen waarom je menstruatie te laat of te vroeg kan komen

‘Ben ik zwanger?’, ‘Is er iets mis met mijn lichaam?’, ‘Ben ik ziek?’ of andere gedachten met ongeveer dezelfde insteek gaan rond in je hoofd als je regels te vroeg of te laat zijn. Of je nu de pil neemt of niet, er kunnen verschillende oorzaken zijn van een ontregelde menstruatie. Twijfel je? Ga dan eens langs bij de huisarts. 

oorzaken ongeregelde menstruatie

1. Je gewicht is veranderd

Als je veel gewicht verliest of juist bijkomt, verandert het aantal hormonen in je lichaam ook en dat zou voor een onregelmatige menstruatie kunnen zorgen.

2. Je hebt een soa

Dit is wel even heel kort door de bocht, maar in theorie is het mogelijk. Een soa kan ervoor zorgen dat je bloedt tussen je menstruatieperiodes in; vaak is dit dan lichter dan normaal. Let dus op de hoeveelheid bloed die je verliest. Als je evenveel bloedt als normaal, dan is je menstruatie waarschijnlijk wat vroeger gekomen om een andere reden.

3. Stress heeft invloed op je menstruatie

Stress kan een hele grote invloed hebben op je regels, zo kan die eerder komen of juist even wegblijven. Als je je daar ook nog eens zorgen om gaat maken, werkt dit dus averechts.

4. Je hebt de morning-after-pil genomen

Je nam het zekere voor het onzekere en nam de morning-afte- pil. Dit kan er echter voor zorgen dat je menstruatie even ontregeld is en eerder komt. No worries.

oorzaken ongeregelde menstruatie

5. Je hebt een gynaecologische of medische aandoening

Natuurlijk gaan we niet meteen van het ergste uit, maar het kan zijn dat je problemen hebt met je baarmoeder of je eierstokken, waardoor je menstruatie onregelmatig wordt. Als je verder nog abnormale onregelmatigheden of veranderingen opmerkt, kun je best de huisarts bezoeken.

6. Je slikt de pil (door)

Als je de pil neemt en je hebt die al een poos doorgeslikt zonder stopweken, dan kan het zijn dat je menstruatie niet lijkt op wat je gewend bent. Je bloedingen kunnen bijvoorbeeld een bruine kleur krijgen of wat lichter zijn dan normaal, maar wees niet bang: er is niks aan de hand.

Als je last hebt van doorbraakbloedingen – die vinden plaats terwijl je wél de pil inneemt – kan dit ook verschillende oorzaken hebben. Misschien ben je een pil vergeten, heb je last gehad van diarree of hebben andere medicijnen de werking van de pil aangetast. Als je het niet vertrouwt, is het altijd aan te raden om naar de dokter te gaan.

7. Je dagelijkse routine is ontregeld, en dus ook je menstruatie

Of je nu reist, op vakantie bent of je regime aanpast en even niet naar de sportschool gaat: dit kan allemaal invloed hebben op je ongesteldheid vanwege de hormonale verandering die plaats kan vinden.

Lees ook:

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
7 redenen waarom je menstruatie te laat of te vroeg kan komen
Sluiten