Lesley
Lesley Travel 1 okt 2018

7 kleine Europese bestemmingen voor een originele citytrip

Barcelona en Rome heb je vast al bezocht, voor Stockholm en Oslo vind je het deze winter nét iets te koud en met dat massatoerisme in Amsterdam heb je het nu ook wel echt gehad. Wij durven er geld op inzetten dat je deze kleine Europese bestemmingen vast nog niet had overwogen, en toch zijn ze perfect voor een originele citytrip. 

Luxemburg

Met een oppervlakte van 2.586 km² en iets meer dan een half miljoen inwoners is het groothertogdom Luxemburg na Malta het kleinste land binnen de Europese Unie. Ga je voor een citytrip dichtbij huis en wil je Amsterdam of Rotterdam overslaan? Denk dan eens aan Luxemburg City, waar je langs de Wenzelroute – in het Engels de ‘Wenzel Walk’ en dat klinkt veel toffer – de belangrijkste bezienswaardigheden spot. Denk: kronkelende valleien, waterlopen, bruggen en een majestueuze architectuur die je kan kennen van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Also: kleurrijke gebouwen in de sneeuw. Reden genoeg.

kleine europese steden citytrip

San Marino

San Marino is een dwergstaat die volledig omgeven wordt door Italië, het derde kleinste land van Europa en tevens de oudste republiek ter wereld. Als je aan de Adriatische kust ligt te chillen en in de verte een berg ziet, dan is dat San Marino. En bovenop die berg vind je ergens een pizzeria – hoeveel beter kan het leven worden? Het hele historische centrum maakt deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst en na één blik op de foto’s snap je vast waarom.

kleine europese steden citytrip

Valletta

Na een droge en dorre zomer komt Malta in het najaar opnieuw tot leven. Het is er iets frisser (maar je kunt nog steeds pronken met je bruine benen), rustiger en je wordt er getrakteerd op prachtige zonsondergangen. En hopelijk ook op een paar Maltese wijntjes die knappe locals je aanbieden.

citytrips najaar herfst kleine europese steden

Montenegro

De Balkan is enorm aan populariteit aan het winnen en wij snappen waarom: het is er goedkoop, mooi weer en je hebt er geen last van massatoerisme (lees: handoekterroristen die om 6u ‘s ochtends opstaan om zichzelf eventjes te bewijzen aan het zwembad).

Montenegro ligt naast Kroatië, Albanië en Bosnië en Herzegovina (is er iemand die die twee landen niet stiekem leest met de stem van Eurosong-presentators?). Kerken, kastelen, forten en prachtige stranden om even uit te blazen van al die cultuur: de Balkan has it all. 

kleine europese steden citytrip

Macedonië

In de buurt van Griekenland en Albanië vind je Macedonië. Een kustlijn hebben ze er niet, maar wel een prachtig meer, Ohrid. Je vindt er ook ontelbaar veel archeologische sites, kerken en kastelen en in de bazar kun je je (niet zo) innerlijke shopaholic loslaten.

kleine europese steden citytrip

Slovenië

Dit klein land biedt je de ideale mix tussen natuur en cultuur. Je kunt er chillen bij het Bledmeer en de volgende dag richting hoofdstad Ljubljana – moeilijk uit te spreken, maar probeer het toch maar – trekken voor een paar bezienswaardigheden.

kleine europese steden citytrip

Cyprus

Het derde grootste eiland van het Mediterraanse Zeegebied, maar – let’s be honest – nog steeds klein. Het eiland behoort in het noorden tot Turkije en in het zuiden tot Griekenland en het is populair onder zwemmers en snorkelaars. In Paphos word je dan weer getrakteerd op een prachtig stukje Griekse mythologie. En ouzo en mezze, dat ook.

kleine europese steden citytrip

Nog meer alternatieven nodig?

Vergeet Parijs en Barcelona: 10 alternatieve citytrips in Europa

Reageer op artikel:
7 kleine Europese bestemmingen voor een originele citytrip
Sluiten