Lesley
Lesley Love & Life 30 jan 2018

6 vragen die je altijd zou moeten stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Solliciteren blijft spannend, of het nu je eerste of je twaalfde gesprek is. Vaak wil je het zó goed doen dat je een aantal voor de hand liggende dingen vergeet. Je worstelt je door het hele sollicitatiegesprek en als je (mogelijk) toekomstige werkgever vraagt of je zelf nog vragen heb, wil je eigenlijk gewoon zo snel mogelijk weg. Of vragen naar de cash, maar dat is meestal niet zo’n goed plan. Daarom: zes sollicitatievragen die je oprecht geïnteresseerd laten overkomen.

1. Hoe ziet een typische dag eruit in deze functie?

Vacatures schetsen vaak slechts een algemeen beeld. Vraag daarom naar een gedetailleerdere taakomschrijving om een goed beeld te krijgen van wat je dagelijks zou gaan doen.

2. Met wie zou ik direct samenwerken?

Waarschijnlijk heb je het sollicitatiegesprek met degene voor wie je zou gaan werken, maar het is ook handig om te weten hoe je in het grotere geheel past. Vergt de functie veel communicatie met andere afdelingen of werk je in een specifiek team? Ben je afhankelijk van anderen om je functie goed te kunnen uitvoeren of werk je veelal zelfstandig?

sollicitatiegesprek

3. Wat is de belangrijkste vaardigheid die je nodig hebt om succesvol te worden?

Je hebt het idee dat ze iemand met een hele waslijst aan vaardigheden zoeken, terwijl je weet dat ze die nooit allemaal gaan vinden in één persoon. Natuurlijk is het leuk als je én vier talen spreekt én kunt programmeren én verstand hebt van marketing, maar hoe realistisch is het dat ze iemand gaan vinden met al die kwaliteiten? Focus daarom op wat écht belangrijk is, zodat je weet of je de functie goed zult kunnen uitvoeren.

4. Waarom vind jij het leuk om hier werken?

Je brengt een groot gedeelte van je leven op je werk door, dus het is belangrijk dat je het er naar je zin hebt. De houding van je collega’s zegt niet alleen veel over de sfeer binnen het bedrijf, maar ook over hun eigen werkhouding. Je wilt immers niet werken tussen mensen die de hele dag aan het mokken zijn.

sollicitatiegesprek

5. Hoe zou je de cultuur van dit bedrijf omschrijven?

Natuurlijk is een sollicitatiegesprek bedoeld om te bepalen of je goed bij een bedrijf zou passen, maar het is ook een goede gelegenheid om zelf aan te voelen of het bedrijf bij jou past. Je kunt je baan nog zo leuk vinden, maar als de bedrijfscultuur niet aansluit bij jouw eigen waarden, dan zul je je er nooit helemaal thuisvoelen.

6. Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?

Zorg dat je voor het einde van het gesprek weet wat er gaat gebeuren. Zijn er nog meer kandidaten? Hoe en wanneer laten ze je iets weten? Volgt er nog een tweede gesprek? Zo voorkom je dat je een week lang constant je e-mail moet checken én kom je geïnteresseerd over.

Reageer op artikel:
6 vragen die je altijd zou moeten stellen tijdens een sollicitatiegesprek
Sluiten