Laura
Laura Love & Life 13 feb 2019

6 tips om met iedereen een tof gesprek te voeren

De een start op een feestje al wat gemakkelijker een tof gesprek dan de ander, maar het liefst willen we allemaal een interessante babbel waardoor je elkaar wat beter leert kennen. Kun jij wat hulp gebruiken? Met onderstaande tips bij jij klaar voor het volgende feestje.

Tof gesprek

1. Maak een goede eerste indruk

Mensen weten al binnen de eerste zeven seconden of ze je leuk vinden of niet. Veel tijd heb je niet, dus hoe maak je een goede eerste indruk?

Enorm belangrijk bij een eerste indruk is je lichaamstaal. Wees je bewust van je houding, met een open houding kom je verder dan door je armen over elkaar te staan. Daarnaast spelen je gezichtsuitdrukking, je gebaren en de toon van je stem een rol. Een dosis enthousiasme en een glimlach kunnen ook nooit kwaad.

2. Wijk af van de standaard onderwerpen voor een tof gesprek

We kennen het allemaal, die typische smalltalk met een vage kennis. We proberen een beeld te schetsen van een ander en dat gebeurt via veilige onderwerpen. Het weer, gemeenschappelijke kennissen en de grote lijnen van ons leven zijn populaire keuzes.

Als je iemand echt beter wilt leren kennen, moet je ervoor zorgen dat jij de eerste bent die durft doorvragen. Mensen praten graag over zichzelf, dus stel vragen waarbij ze moeten nadenken en écht iets over zichzelf prijs geven.

Hoe je dat doet? In plaats van ‘Waar werk je?’ stel je vragen als ‘Waarom heb je je huidige job gekozen?’ Zoek naar vragen waardoor je iets over zijn of haar persoonlijkheid te weten komt.

3. Leer van elkaar

Als iemand iets zegt over een onderwerp waar je eigenlijk niets van weet, ben je in een nieuwe omgeving snel geneigd om te knikken en doen alsof je het helemaal begrijpt. Logisch, omdat je niet dom wilt overkomen. Hierbij gaan we terug naar de vuistregel: mensen vertellen graag over zichzelf en over onderwerpen waar ze veel vanaf weten.

Stel dus vooral vragen als je ergens weinig over weet! Hierdoor merkt de ander dat je niet bang bent om je kwetsbaar op te stellen, wat ook weer zorgt voor meer diepgang.

4. Luisteren is key

Oké, dit klinkt vanzelfsprekend. Maar – zoals we net al zeiden – hoe vaak heb je iemand de hand geschud en zijn of haar naam niet opgevangen, omdat je te druk bezig was met je eigen gedachten? Zet je innerlijke stem even uit en luister aandachtig naar wat de ander te vertellen heeft. Door écht in het gesprek aanwezig te zijn kun je ook de juiste vragen stellen en het gesprek naar een hoger niveau tillen.

Tof gesprek

5. Gebruik namen in je gesprek

Je naam is een belangrijk deel van je identiteit, en stiekem voelt het goed als mensen hem gebruiken. Zorg dat je iemands naam niet alleen gebruikt als je zijn of haar aandacht probeert te vragen, maar gooi ‘m een aantal keer in het gesprek. Mensen voelen zich gevalideerd als anderen hun naam gebruiken. Ben jij zo iemand die een naam vaak niet opvangt (of vergeet) en het dan niet nog een keer durft te vragen? Schaam je niet, vraag het gewoon.

6. Ga op zoek naar het goede in iemand

We hebben tegenwoordig bijna allemaal de neiging om nogal cynisch te zijn. We zien heel snel de redenen om iemand níet leuk te vinden, in plaats van op zoek te gaan naar de dingen die iemand juist wel leuk maken. Probeer dat cynische stemmetje in je hoofd uit te zetten.

Een eerste indruk kan stroef verlopen omdat iemand verlegen is, een resting bitch face heeft of zich geen houding weet te geven in nieuwe sociale situaties. Als je niet meteen een klik met iemand voelt, geef die persoon dan toch een kans en ga op zoek naar de dingen die hem of haar bijzonder maken. Je zult zien dat bijna iedereen achteraf de moeite waard blijkt te zijn.

11 gênante momenten als je ergens voor het eerst op bezoek bent

PS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Reageer op artikel:
6 tips om met iedereen een tof gesprek te voeren
Sluiten