Lesley
Lesley Food 17 feb 2018

5 dingen die er gebeuren met je lichaam als je gaat slapen met alcohol op

De wereld draait en je lijkt in een diepe put te vallen eens je op je matras ploft. Best een leuk gevoel, maar het oefent natuurlijk allemaal invloed uit op je lichaam. Deze vijf dingen gebeuren er met je lichaam als je gaat slapen met alcohol op. 

1. Je hart pompt bloed sneller rond dan normaal

Normaal gezien gaat je lichaam in een soort stand-by als je slaapt, zodat er minder bloed rondgepompt hoeft te worden. Alcohol zorgt er echter voor dat je hartslag en bloeddruk niet meer constant zijn, waardoor je hart veel actiever is dan normaal. Daarom kun je je slaap als onrustig ervaren wanneer je hebt gedronken.

2. Je komt niet snel in een remslaap

De afkorting REM van remslaap staat voor rapid eye movement, oftewel ‘snelle oogbeweging’. Dit is het soort slaap dat je laat uitrusten en waarin je bewustzijn afdwaalt naar een droom. Tijdens een normale nacht wissel je zo’n vijf tot zeven keer van remslaap naar een non-remslaap. Met alcohol is dit echter nog maar één of twee keer.

slapen met alcohol

3. Je slaapt minder lang

Het kan best zijn dat je een rusteloze nacht hebt als je bent gaan slapen met alcohol op. De kwaliteit van je slaap is dus niet zo goed en je slaapt over het algemeen ook minder lang.

4. Je valt sneller dieper in slaap

Alcohol onderdrukt je hersenen als het ware, wat je vier tot zestien minuten sneller in slaap kan laten vallen dan normaal. Normaal gesproken begin je altijd in een lichte slaap, maar als je hebt gedronken sla je deze over.

5. Je raakt gedehydrateerd

Dit is überhaupt al een bekend verschijnsel dat hand in hand gaat met alcohol. Hoofdpijn en een droge mond als je wakker wordt? Dat komt omdat je lichaam even geen vocht vasthoudt. Alcohol ‘wil’ vocht je lichaam uit hebben, dit is ook de reden waarom je altijd zoveel moet plassen. Alcohol maakt je bloedvaten ook wijder, waardoor je meer zweet.

Reageer op artikel:
5 dingen die er gebeuren met je lichaam als je gaat slapen met alcohol op
Sluiten