Lesley
Lesley Love & Life 2 mei 2018

13 redenen waarom groepswerk de hel is

Groepswerk in theorie: verschillende persoonlijkheden samen zetten zodat ze allemaal hun eigen vaardigheden kunnen benutten. Groepswerk in de praktijk: de hel op aarde waarin je op het laatste moment toch nog alles zelf moet doen. Deze dertien dingen herken je sowieso als jij een hekel hebt aan groepswerk.

1. Verantwoordelijkheid, wat is dat?

Niemand wil de verantwoordelijkheid op zich nemen (lees: niemand wil gehaat worden als de heel boel mislukt), dus iedereen kijkt maar een beetje om zich heen om oogcontact te vermijden. Uiteindelijk komt het erop neer dat jij de ondankbare taak op je neemt.

groepswerk

2. Ugh, niet dié taak

Het maakt niet uit hoe je het werk verdeelt, er is altijd wel iemand die komt zeuren dat hij of zij niet tevreden is met zijn taak. Tja, want jij leidt die hele bende natuurlijk wél gewoon voor je plezier.

groepswerk

3. Drukke agenda’s

Jullie vinden geen enkel moment om te overleggen en samen te komen. De ene werkt op donderdagnamiddag in de supermarkt en de ander moet zijn oma gaan bezoeken. Uiteindelijk spreken jullie maar op vrijdagavond af, terwijl je vriendinnen je foto’s sturen van wijn en vragen waar je blijft.

4. Sinds wanneer zijn twee hersencellen de norm?

Serieus, alles wat je groepsgenoten voorstellen lijkt ineens ontzettend belachelijk. Al denken ze zelf natuurlijk altijd dat hun bijdrage van onschatbare waarde is en dat ze verre familie zijn van het grote genie Albert Einstein.

groepswerk

5. Samenwerken met je crush blijkt onmogelijk

Het enige wat je nog kunt doen is naar hem staren. En uiteraard geldt reden nummer vier niet voor hem. Hij is slim, knap en maakt deze hel iets draaglijker. Alleen zakt je productiviteit wel onder nul.

groepswerk

6. Er is altijd wel iemand bij voor wie alles goed is

Lekker handig, maar na een tijdje ook best irritant. ‘Welk onderwerp zullen we uitkiezen?’ – ‘Maakt mij niet uit.’ Hoezo, het maakt je niet uit??? Je moet er wel een paper van 10.000 woorden over schrijven, girlfriend.

groepswerk

7. Je wordt genegeerd

Kom je eindelijk met een briljant idee op de proppen, heeft niemand er oren naar. Of nog erger: iemand uit de groep doet alsof het zijn of haar idee was.

groepswerk

8. Geweldig, al die schrijfstijlen

Iedereen heeft een andere manier van schrijven en raad eens wie er al die stukken tekst mag samenvoegen om er één geheel van te maken? Juist ja, jij. Spoiler: dat lukt nóóit.

groepswerk

9. Taalvouten

Is de hele wereld plots dyslectisch geworden of zo? Komaan, zo moeilijk zijn die dt-regels écht niet (ik smurf – jij smurft – hij smurft).

groepswerk

10. Je moet met iedereen kunnen samenwerken, maar …

Je zult zien dat je élke keer weer wordt ingedeeld bij die ene klasgenoot die je niet kunt uitstaan.

groepswerk

11. Samenwerken = samen werken (not)

In de praktijk komt het erop neer dat je de avond voor de deadline al het werk alleen moet afmaken. Ge-wel-dig.

groepswerk

12. Wel samen punten pakken

Je groepsgenoten hebben al die weken geen poot uitgestoken, maar gaan wel lopen met de 18/20 die joúw project heeft gekregen.

groepswerk

13. De reflectie is de moeilijkste taak

“Heeft iedereen even goed meegewerkt?” Tja, nee, maar wil je voor de rest van het jaar bekend staan als stomme klikspaan? Dat dan ook weer niet. Dus verbloem je de waarheid maar in de reflectie. Het leven is niet eerlijk.

groepswerk
Reageer op artikel:
13 redenen waarom groepswerk de hel is
Sluiten