Entertainment 11 feb 2019 Lissa

10 manieren waarop jij een steentje kunt bijdragen aan een betere wereld

Nu Youth for Climate elke donderdag België overrompelt en we massaal hopen op een beter klimaatbeleid kan het wel eens handig zijn om even stil te staan bij hoe jij zelf je steentje kunt bijdragen aan een betere wereld. We zijn ervan overtuigd dat je dat al superduper doet, maar geven je nog wat tips die je misschien nog niet kende.

1. Neem de fiets

Deze tip ken je waarschijnlijk al, maar het transport is en blijft een groot probleem als het gaat over klimaatopwarming. We know: in een warme, droge auto zitten is veel comfortabeler, maar de fiets nemen of te voet naar school of je werk gaan doet al heel veel. Bovendien werk je zo aan je conditie. #winwin

fiets

2. Bespaar op de batterij van je smartphone

We hebben allemaal een smartphone en de batterij van dat onding loopt vliegensvlug leeg omdat je de hele dag grappige foto’s zit te maken van je huisdier. Dat kun je zelf veranderen in je instellingen door bijvoorbeeld je helderheid lager te zetten of door enkel de belangrijkste meldingen door te laten komen.

Veel smartphones hebben nu ook een energiebesparingsmodus, waarmee je zo’n vier uur kunt besparen wanneer je gsm op nog maar 20% batterij heeft.

smartphone

3. Trek je stekkers uit

Is je smartphone of laptop volledig opgeladen? Unplug them, baby! Wanneer je je opladers in het stopcontact laat zitten, verbruiken die nog steeds energie. Trek dus steeds je stekkers uit wanneer je ze niet gebruikt. Niet alleen help je de wereld, maar ook je elektriciteitsrekening!

stekkers

4. Doe aan upcycling

Upwat? Upcycling. Dat is een manier om je oude spullen te hergebruiken. Heb je nog een oude sok liggen? Maak er je eigen sock bunny van!

sock bunny

5. Hang je kleren op

Steek je kleren niet in de droogkast, maar laat ze drogen aan een rek of een kapstok. Droogkasten zijn namelijk ontzettende energieverslinders. Takes longer, maar het is wel beter voor het milieu!

droogkast

6. Eet minder vlees

Koeien produceren enorm veel gassen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals bijvoorbeeld methaan. Verder moeten er ook veel bomen gekapt worden om de dieren in weien te laten grazen en verbruikt de vleesproductie duizenden liters water.

We zeggen niet dat je meteen vegan moet worden, maar elke week een veggie day inlassen kan al een grote invloed hebben.

veggie

7. Laat geen warme lucht ontsnappen

In opgewarmde lucht zit heel wat energie dus het zou zonde zijn als je die laat ontsnappen. Probeer kieren en spleetjes af te sluiten en laat zeker geen raam openstaan terwijl de verwarming aanstaat.

raam sluiten

8. Zet een zandloper in de douche

Het klinkt misschien vreemd, maar een zandloper in je douche zetten bespaart je heel wat water! Geen zandloper in huis? No problemo! Time elke keer hoe lang je in de douche staat en probeer die tijd telkens in te korten. Als je 1 à 2 minuten minder lang douchet, bespaar je per maand zo’n 500 liter water.

douche

9. Plastic-vrij shoppen

Probeer zoveel mogelijk plastic verpakkingen te vermijden wanneer je naar de supermarkt gaat. Je fruit en groenten hebben geen verpakkingen nodig. Veel supermarkten hebben tegenwoordig alternatieven voor de plastic zakjes in de groenten-en fruitafdeling, dus die kun je wel gerust gebruiken!

plastic

10. Samen staan we sterker

Merk je dat je vrienden of je familie energie verslinden door onnodig lampen te laten branden? Of door hun lunchpakket in zilverpapier te verpakken in plaats van in een brooddoos? Maak ze er attent op en spread the word! #teamworkmakesthedreamwork

teamwork

Nog een elfde tip nodig? Lees hier alles over verpakkingsvrije shampoo.

Plastic shampoobussen zijn zo passé: dit zijn de beste shampoo barsPS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Reageer op artikel:
10 manieren waarop jij een steentje kunt bijdragen aan een betere wereld
Sluiten