Lesley
Lesley Love & Life 8 apr 2018

De 10 geboden voor WhatsApp-groepsgesprekken

257 gemiste berichten. Slik. Lijkt veel, maar is dagelijkse kost als je in een WhatsApp-groepsgesprek zit met vriendinnen. Dat wordt er snel even door scrollen. Dankzij deze tien tips bewaar je je cool in elk gesprek.

Onze collega’s van Famme hebben blijkbaar ook al eens moeite met een WhatsApp-groepsgesprek. Wij lieten ons graag door hen inspireren voor deze tien geboden.

1. Bij twijfel zult gij wachten tot een ander reageert …

“Zullen we nog eens bij de Italiaan gaan eten?” Ugh. Toch niet weer de Italiaan. Wacht wel even tot er iemand anders reageert. Dan kun je alsnog je veto stellen, maar kom je wel niet over als de spelbreker van de groep.

2. … tenzij de reacties meteen laaiend enthousiast zijn.

Schiet het dan maar meteen af. Liever the bad guy spelen dan weer pizza moeten vreten.

whatsapp

3. Gij zult alleen antwoord geven op de vraag

“Kan iedereen zaterdag afspreken?” is een simpele vraag. De vraagsteller wil een “ja” of een “nee”.

Gelieve verregaande uitwijdingen dan ook niet in de groepsapp te deponeren. Dat je niet kunt omdat je met je lief mee moet op familieweekend, maar je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt: stuur die uitleg naar mensen die het écht willen weten. Doorgaans zijn er dat niet bijster veel.

Eenmaal het gesprek weer over koetjes en kalfjes gaat, kun je natuurlijk wel terug gezellig beginnen ratelen.

4. Gij zult soms mensen privé aanspreken

Als je een groepsgesprek hebt met vijf personen en er is er maar eentje online, doe de rest dan een lol en vertel je verhaal in een één-op-één-app. Bespaart de rest pijnlijke duimen van al dat scrol-werk.

5. Gij zult niet boos worden als er niet meteen wordt gereageerd

Niet iedereen heeft altijd tijd om meteen te reageren. Als je echt dringend een antwoord nodig hebt, is dat lastig. Als je gewoon even wilt ranten over je trein die weer eens te laat was, besef dan dat je vrienden soms ook even niét hun smartphone checken.

6. Gij zult niet ongevraagd zevenentwintig foto’s droppen

Leuk dat je een appartement bent gaan bezichtigen of een puppy hebt gekocht, maar één foto volstaat. Oké, misschien twee. Maximaal vijf. En daarna ga je maar iemand anders om aandacht vragen, woman!

7. Gij zult twee blauwe vinkjes niet persoonlijk nemen

Ja, je bericht is gelezen en nee, er heeft (nog) niemand op gereageerd. Take a chill pill. Je vrienden zijn ook maar mensen, die niet altijd tijd hebben om overal uitgebreid hun mening over te geven. Krijg je er echt grijs haar van? Zet je leesbewijzen dan uit.

8. Gij zult niet boos worden als je alleen een duimpje als antwoord krijgt

Wij zijn ook geen fan: een duimpje straalt nu eenmaal desinteresse uit. “Whatever, als je me maar gerust laat” lezen wij dan tussen de regels. Maar dat vindt niet iedereen: voor sommigen is een duimpje ook gewoon “Goed, leuk, tof, ik heb het gelezen en begrepen, akkoord”. Vooral mannen snappen onze duimpjeshaat vaak niet.

whatsapp

9. Gij zult geen eindeloos arsenaal aan gifs bovenhalen

Leuke toevoeging, die GIPHY’s, dat zeker. Maar je hoeft echt niet overal op te reageren met zo’n gifje, dit is MSN niet. (Helaas, voor gebod 8 zouden we best een buzzer kunnen gebruiken.)

10. Gij zult niet roddelen (of roddelen in de juiste groep)

Soms moet je gewoon iets van het hart over vriendin A en dan doe je dat maar tegen vriendin B. Alleen nogal lastig als je niet een-op-een tegen vriendin B bezig bent, maar per ongeluk in het groepsgesprek. Waar vriendin A ook in zit. Pijnlijk.

Reageer op artikel:
De 10 geboden voor WhatsApp-groepsgesprekken
Sluiten